Řekni drogám ne – řekni ano životu

Drogy – téma, které se často řeší. Proč? Asi právě proto byla 11. června u nás ve škole přednáška na toto téma. Mladá lektorka nás seznámila s příčinami a následky užívání drog. Příběhů lidí, jejichž chování ovlivnilo užívání drog, jsme slyšeli několik – skočíte z mostu a přitom si myslíte, že děláte něco bezpečného, vyprávěla nám příběh o muži, který sice šest let drogy „nebral“, ale jednou při jízdě po dálnici si najednou představil, že jede po nějaké dráze a … naboural atd. Bylo to zajímavé a myslím si, že i poučné. Je dobré vyslechnout si tyto informace a zkušenosti a udělat si názor, že toto člověku fakt nepomůže.

Posluchačky z 5.B

V úterý 11.6.2019 jsme měli ve škole přednášku o drogách. Milá slečna jménem Jessica nám vysvětlila, jak jsou návykové látky nebezpečné, jak se projevuje jejich účinek, co obsahují a kdy nejčastěji začnou lidi brát drogy. Dozvěděli jsme se také, jak dlouho trvá, než vyprchá účinek drogy z těla člověka a dospěli jsme k názoru, že je vlastně nejlepší žádnou drogu nebrat. Dozvěděli jsme se, že nejčastější návykovou látkou je alkohol a že lidi začínají brát drogy a pít alkohol většinou tehdy, když se nudí. Není prý úplně pravda, že marihuana jen léčí, a dalším mýtem prý je také to, že člověk s barevnými vlasy, dredy, tetováním a piercingem je určitě obětí drog. Naopak to může být člověk, který drogově závislým pomáhá. Ve skupině lidí – lektorů z cykloběhu je spoustu lidí majících zkušenosti s drogami a tudíž ví, o čem mluví. Celé povídání bylo velmi zajímavé a tak doufáme, že si z toho posluchači vezmou ponaučení a akci podpoří správným názorem na tuto závažnou problematiku.

Johana, Katka, Viktorka ze 6.A

Dost nás překvapila informace o tom, jak dlouho v těle zůstanou pozůstatky drog. Lektorka nám to všechno velice podrobně vysvětlila a myslím si, že jsme se dozvěděli hodně nových věcí.

Katka ze 7. třídy

Desátého června jsme měli možnost poznat pana Romana Povalu, člověka, který kdysi taky propadl drogám. Dokázal se ale z kruhu „feťáků“vyškrábat a dnes jim radí a pomáhá. Mládeži ve svých přednáškách předává informace a zkušenosti a hlavně na ně působí svým pozitivním a kamarádským chováním. Setkání s ním pro nás bylo velkým zážitkem, dvě hodiny v jeho společnosti uplynuly, ani nevíme jak a na závěr sklidil pan Povala obrovský potlesk.

Následující den jsme poznali pro změnu sympatickou lektorku z organizace ŘEKNI DROGÁM NE, ANO ŽIVOTU! Tato organizace každoročně pořádá akci s názvem Cykloběh a v jejím rámci probíhají protidrogové programy. Letos tato společnost zavítala i na Moravu do našeho kraje. Leccos o tomto tématu už víme a slyšeli jsme, ale stále je se co dozvídat! Bylo to zajímavé a poučné.

Za osmáky Verča, Marie a Markéta