Vánoce na Valašsku

V duchu blížících se Vánoc přivítali na zámku Kinských ve Valašském Meziříčí žáky III. třídy, IV. A a IV. B. Zúčastnili se totiž edukačního programu Vánoce na Valašsku, který se konal 11. prosince 2023.

Žáci se seznámili s profesí perníkáře. Co vše toto řemeslo obnášelo, si mohli sami vyzkoušet. Výrobu perníku podle tradičního valašského receptu – světlá žitná mouka, cukrový sirup a perníkové koření, které si žáci připravili ve hmoždíři. Perníky se za dávných dob vtlačovaly do připravených dřevěných forem. I toto si naši žáci vyzkoušeli. Na závěr programu si odnášeli sebou upečený perník.

Na zámku jsme měli možnost navštívit i připravenou výstavu vyzdobených perníků. Zaujala nás také výstava forem a přiblížení života perníkářů – i to, jak těsto na perník čekalo skoro 7 měsíců, než se z něho perníčky připravily. Ukázali jsme si, jak asi vypadal štědrovečerní večeře v chudé a měšťanské rodině.

Na závěr našeho pobytu jsme se podívali na výstavu středověkých her, které jsme měli možnost si vyzkoušet. Muzeum mělo program plný Vánoc velmi pěkně připravený.

Mgr. Kristýna Šindelková, Mgr. Ivana Tvrdoňová a Mgr. Kateřina Kopřivová – třídní učitelky