Podzimní kaštanové hraní v 1. A

Po měsíci září, ve kterém si všichni prvňáčci zvykali na školní režim, na nové spolužáky a paní učitelky, přišel krásný slunečný říjen. Teplé počasí nás často lákalo k venkovnímu učení. A protože se naše třída nachází na odloučeném pracovišti Odborného učiliště Kelč, využívali jsme k procházkám,
k poznávání podzimní přírody, k učení, ke cvičení a k dalším aktivitám nedaleký zámecký park,
ve kterém roste spoustu vzrostlých jírovců.

A nebyli by to naši prvňáčci, kdyby si z každého pobytu venku nedonesli kapsy plné  kaštanů. Kaštánek ke kaštánku, hromádka k hromádce a za chvilku se nám ve třídě sešla plná krabice krásných, leskle hnědých kuliček.

S takovým podzimním pokladem se dá vymyslet spoustu zábavy, u které jsme se toho taky hodně naučili.

Tak třeba ve výtvarné výchově jsme si ve skupinkách z kaštanů pokládali obrys nějakého obrázku (hřib, domeček, žirafa…) a druhá skupinka musela uhodnout, o jaký obrázek se jedná. V pracovní výchově jsme pomocí špejlí vyrobili zvířátka: ježky, housenky, pavouky… V hudební výchově jsme se naučili zpívat písničku Kaštany od dvojice autorů Svěrák a Uhlíř. V rámci českého jazyka jsme na lavici poskládali tvar velkého či malého tiskacího písmene a společně jsme si procvičili čtení písmen i slabik a v matematice jsme z kaštanů sestavili početní příklady, které jsme v rámci procvičování vypočítali.

Všechny aktivity žáky moc bavily a k tomu si zábavnou formou procvičili probírané učivo.

Mgr. Klára Bocková, třídní učitelka