Nicholas Winton – Síla lidskosti

Ve čtvrtek 19. října 2023 se naši deváťáci spolu s asi 150 dalšími žáky zúčastnili projektu s názvem Nicholas Winton – Síla lidskosti, kterou pro žáky představil pan Zdeněk Tulis, dramaturg a vedoucí vzdělávací programu Loterie života. Zároveň se ujal i role průvodce životem Nicholase Wintona.

V dnešní době není jednoduché zaujmout mladé lidi a nadchnout je pro něco z historie. Panu Tulisovi se to ale podařilo. V první části programu promítl film Síla lidskosti – Nicholas Winton. Kdo zná příběh britského občana, který v roce 1939 zachránil 669 židovských dětí před jistou smrtí tím, že je převezl do Velké Británie a zajistil tam pro ně náhradní rodiny, si může být jistý, že film slovenského režiséra Matěje Mináče dojal. Poutavé bylo i vzpomínání na osobní setkání s Nicholasem Wintonem. Film i povídání vyvolalo u žáků řadu otázek. Pan Tulis s lehkým nadhledem a humorem zodpovídal dotazy a u některých možná vyvolal další náměty k přemýšlení. Perfektně „utáhl“ bandu puberťáků.

Způsob, jakým je prezentován život a činy Nicholase Wintona, je správnou cestou, jak vést mladé lidi k zamyšlení se nad lidskostí a humánností takového chování.

PhDr. Pavla Čučková, zástupkyně ředitelky

A jak zapůsobil program na žáky?

Bylo to zajímavé a poučné, ten člověk vykonal fakt  ušlechtilý čin.

Velmi se mi to líbilo a to, co dokázal, je neuvěřitelné.

Tak si představuji skutečnou lidskost.

Překvapilo mě, kolik dětí zachránil – ohromující číslo!

Nicholas Winton byl neskutečný hrdina!

Moc se mi to líbilo a dojalo mě to.

Bylo to fakt dobré, hodně nového jsme se dozvěděli..

Bylo to pěkné, užil jsem si to a bavilo mě to.

Žáci 9.A a 9.B