Pythagoriáda

Pythagoriáda je matematická soutěž určená žákům 2. stupně základních škol a také žákům víceletých gymnázií. V letošním školním roce se organizátoři po dvouleté pauze (způsobené  víme čím) k této soutěži opět vrátili a my se samozřejmě zapojili. Školní kolo proběhlo začátkem prosince. Žáci měli
na vyřešení 15 úloh 60 minut čistého času a za každý správně vyřešený příklad získali jeden bod. Jedná se o úkoly náročnějšího charakteru, účastník soutěže musí prokázat „něco navíc“ z matematického myšlení.

Posuďte sami. Uvádím několik příkladů ze školního kola z r. 2019, určeno šesťákům:

  1. Doplňte mezi každá dvě čísla znaménko plus nebo mínus tak, aby vznikla pravdivá rovnost (jiná znaménka ani závorky použít nemůžete): 4 0,7 1,25 0,45 2,5 = 5
  2. Vojta vyšel z domu v 7:20 a cesta do školy mu trvala čtvrt hodiny. Martin vyšel z domu o 3 minuty dříve než Vojta a do školy šel 1 500 sekund. Kdo z nich byl ve škole dřív a o kolik minut?

Ve škole byl dřív ……………… o ……… minut/y.

  1. Kolik písmen zůstane ze slova PYTHAGORAS na obrázku, jestliže z něj vymažeme všechna osově souměrná písmena?

Počet písmen, která zůstanou po vymazání všech osově souměrných písmen, je ………

  1. Na tři stromy, na kterých zrají třešně, se usadilo hejno 27 špačků. Po chvíli přeletělo 5 špačků z prvního stromu na druhý a 3 špačci z třetího stromu na první. Poté byl na všech třech stromech stejný počet špačků. Kolik špačků si na začátku sedlo na první strom?

Na první strom si na začátku sedlo ……… špačků

Výsledky školního kola v ZŠ Kelč jsou následující:  

  1. místo: Gabriela Indruchová, 6.A, 10 b.
  2. místo: Tomáš Kotrady, 6.A, 8b a Markéta Vozáková 8.B, 8b
  3. místo: Zlata Rýcová, 6.B, 7b a Adam Hegar 9.B, 7b.

 

PhDr. Pavla Čučková, zástupkyně ředitelky školy