Exkurze hvězdárny ve Valašském Meziříčí

V pátek 18. června 2021 jsme měli možnost zavítat do hvězdárny ve Valašském Meziříčí. Nejdříve jsme navštívili původní, již nefunkční hvězdárnu, kde jsme se dozvěděli něco z historie a kde jsme také na vlastní oči viděli staré měřicí přístroje. Tato zařízení například ukazovala rekordní naměřené teploty. Ležely zde také nefunkční součástky z kupole hvězdárny.

Potom jsme si prohlédli přístroje umístěné v areálu, které slouží k meteorologickému pozorování. Jejich údaje jsou zasílány do centrální hydrometeorologické stanice v Ostravě.

V novější, modernější budově hvězdárny jsme pozorovali Slunce, a to hned dvěma způsoby.  První byl pomocí dalekohledu, kdy jsme si ho mohli prohlédnout šedesátkrát zvětšené a sledovat i sluneční skvrnu. Druhým způsobem – přes zelený skleněný filtr –  jsme Slunce viděli v jeho pro nás běžné velikosti.

Exkurzi ve valašskomeziříčské hvězdárně jsme zakončili prezentací o počasí v příjemně místnosti, kde jsme se mohli alespoň trochu zchladit a odpočinout si od tropického vedra. A potom už hurá domů. Za celou třídu děkuji za příjemnou zkušenost a nové vědomosti.

Johana Hradilová