Čarodějná stezka s čarodějnicí Žanetou a kocourem Fouskem

Pálení čarodějnic nebo také Filipojakubská noc je poslední noc z 30. dubna na 1. května. Tato tradice má velmi dlouhou historii. Na tento den lidé nezapomínali ani v dobách, kdy jim společenské poměry nedovolovaly konat u této příležitosti nějakou akci, ale to už je dávná minulost.

V posledních  letech naopak obce, školy, školky a jiné organizace  tento svátek hojně připomínají různými akcemi, při nichž se lidé převlečení do čarodějnických kostýmů setkávají, zapalují se ohně, vaří se kouzelné lektvary, lidé se prostě baví.

U nás ve škole si vychovatelky školní družiny v pátek 30. dubna připravily pro děti z první a druhé třídy tzv. Čarodějnou stezku, při které děti i vychovatelky v převlecích čarodějnic a čarodějů plnily různé úkoly. Děti rozdělené do skupinek procházely stezkou v doprovodu čarodějnice a pečlivě pročítaly zadání jednotlivých úkolů. Poctivě a s plným nasazením plnily všech 14 úkolů, které byly rozmístěné na různých místech budovy prvního stupně.

V cíli pak na každého čekala odměna v podobě originálního leteckého průkazu a drobná sladkost.

Dětem vůbec nevadilo, že se akce nekonala venku, tak jak bylo původně naplánováno. Stezka se jim velice líbila a ze školy odcházely spokojené a snad si s sebou kromě zážitků a dojmů odnášely také nové poznatky a informace k této tradici.

Věra Sikorová – vychovatelka ŠD