Exkurze Osvětim a Krakov

Naše polské dobrodružství začalo 31.5. v 5:00 hodin ráno. Jeli jsme i s deváťáky  ze ZŠ Loučka, a i přes brzké vstávání se obě skupiny velmi těšily.

Do areálu Auschwitz I (Osvětim) jsme se dostali docela rychle a ihned to na nás padlo – ohromení a asi i obavy.

I když nás průvodce provedl kolem hor bot, oblečení, dětských hraček, vlasů, (což byl samozřejmě pouze zlomek smutné historie tohoto místa), a vylíčil, v jakých podmínkách zde lidé žili … , přesto se dnešní člověk nedokáže do situace vžít.

Pocit se ještě prohloubil v Auschwitz II Birkenau (Březince), kde nás, kromě vedra, přivítala torza komínů, které tady zůstaly po zničených „barácích“ pro vězně.

V bývalém polském královském městě Krakově byl program ve srovnání s Muzeem holocaustu v Osvětimi nenáročný, ale neméně zajímavý. Navštívili jsme Smoczou jame (Dračí jámu), královský hrad Wawel a kolem Jagiellońskei uniwerzity (Jagelonské univerzity) nás cesta dovedla na Rynek Glowny  (Hlavní náměstí), na kterém se nachází Sukiennica (Sukenice) a Bazylika Mariacko (Mariánská bazilika).

Podle mě to byl výlet velmi povedený a poučný. Vše nás moc bavilo a zajímalo a rozhodně ho doporučujeme i ostatním třídám.

T.A. Kubień, účastnice exkurze