Podzimní aktivity ve 3.B

Ani jsme se nenadáli a je tady listopad. Díky dlouhodobému pěknému počasí jsme si ani neuvědomili, jak ten čas rychle utíká.

Měsíc září jsme nazvali měsícem vlaštovek. Léto se vystřídalo s podzimem a my jsme zase usedli do školních lavic. Opakovali jsme, co jsme se doposud naučili, a zvykali jsme si opět na školní povinnosti. Kreslili jsme, malovali a z papíru vyráběli nejrůznější výtvarnou technikou ovoce a zeleninu. Vyhlásili jsme „Velkou třídní čtenářskou soutěž“. Zavedli jsme si každý svůj čtenářský deník, do kterého si zapisujeme přečtené knihy. Tento stručný záznam je vždy doplněný obrázkem.  Dne 28. září jsme si vyprávěli o sv. Václavovi, patronu české země.

Měsíc říjen byl ve znamení papírových draků, kteří rejdili při dobrém větrném počasí po obloze. Pozorovali jsme, jak podzim mění přírodu. Jeden den jsme věnovali tzv. podzimnímu projektu, ve kterém jsme shrnuli naše pozorování. Během dne jsme si zpívali a recitovali básně a říkadla s podzimní tématikou. Společně jsme na internetu vyhledali základní informace o ježkovi, abychom si odpověděli na otázku z jedné básně „Kam se ježek v zimě schoval?“ Udělali jsme si o tom zápis. Víte, že dospělý ježek východní má sedm tisíc bodlin? Poté jsme si ježka obkreslili podle šablony, vybarvili a nalepili papírové bodliny. A to vše připevnili na velký barevný podklad. Těmito obrázky jsme si pak vyzdobili třídu. Práce nás bavila a měli jsme z ní radost.

Na konci října jsme si připomněli 101. výročí založení Československa. Na zahradě jsme zkontrolovali, jak roste naše lípa, kterou jsme vloni společně vysadili na počest stých narozenin republiky. Naučili jsme se píseň Ach, synku, synku.

Měsíc říjen vystřídal měsíc listopad. Zahájili jsme ho písničkou

„Listopad, listopad, lísteček mi na dlaň spad“. Nazvali jsme ho měsícem listů, které se nám mezitím krásně vybarvily a na sluníčku zářily nejrůznějšími barvami. Také jsme si je vyzkoušeli nakreslit a namalovat. V prvouce jsme si povídali o Kelči. Využili jsme pěkného počasí a vyšli jsme si na vycházku. Obešli jsme náměstí, nahlédli jsme do kostela Sv. Kateřiny, vstoupili jsme za dveře radnice, prohlédli jsme si domy a hradby našeho (kdysi) zámku, nyní OU Kelč.

Zjistili jsme, že 8.11.2019 se zde bude konat Den otevřených dveří, tak jsme se tam vypravili. Bylo zajímavé procházet se starobylou budovou. Překvapily nás kamenné rámy oken a dveří. V jedné ložnici byl i kamenný erb. Prohlédli jsme si internát, jídelnu, podle vůně jsme poznali, kde mají kuchyň. Nahlédli jsme do tříd, kluboven a odborných učeben. Nejvíce nás zaujala cvičná prodejna. Byla tam opravdová pokladna se čtečkou čárových kódů. Zkoušeli jsme nakupovat i prodávat. Zjistili jsme, jak je dobré umět správně počítat. Za odměnu jsme dostali krabičku s překvapením a nazdobený perníček.

Stihli jsme se ještě podívat do zámečnické dílny, kde zrovna pracovali s nůžkami na plech. Protože náš vymezený čas utíkal jako voda, nedostali jsme se do zahrady. Tak možná příště.

Mgr. Zdeňka Havranová a třída 3.B